Varma mackor

Öppet smörgåsjärn 

Toasts eller varma mackor kräver någon slags innehåll och kärlek när man gör dem. Vi håller fortfarande på att prova oss fram men här kommer tre varianter som vi har fallit för. Gemensamt för alla tre varianter är att välja ett gott bröd eller helt enkelt ett bröd som finns tillgängligt för stunden. Det viktiga är att skivorna får plats i smörgåsjärnet.

Det är medvetet inget matfett i förslagen nedan. Vårt starka förslag är att ni tar med flytande smör och använder detta för att smörja järnets två ytor innan ni lägger in en ny macka. Ni slipper på detta sätt att transportera kladdiga brödskivor och ni kan justera mängden matfett efter behov. Läs även mer om själva tillagningen under smörgåsjärn.

Hamburgermackan
Toast med päron och ädelost
Skinka, tomat och ost

Hamburgermackan

Hamburgertoast

Tänk på att rå köttfärs är en färskvara och bör förvaras kallt. Därför fungerar denna macka bäst på vintern enligt vårt sätt att se det.

  • Mal en bit högrev och krydda den med salt, peppar och eventuellt andra kryddor ni använda. Det går naturligtvis också att utgå från färdig köttfärs.
  • Forma färsen till lagom stora biffar att lägga i mackorna. Tänk på att inte göra biffarna för tjocka.
  • Lägg biffen, hackad lök, en tomatskiva och ost mellan två brödskivor. Snåla inte med osten.

Toast med päron och ädelost

Toast med päron och ädelost

Detta är en smörgås som har en tendens att dela folk i två läger, de som älskar och de som hatar den. Detta mycket på grund av ädelosten.

  • Skiva halvcentimeter tjock skivor av päron. Gärna fasta men ändå mogna skal de vara.
  • Lägg en päronskiva eller två på brödet.
  • Täck med rikligt med ädelost utan att överdriva. Ädelosten skall inte ta över smakmässigt vilket gör att ni bör välja en mild sort. Det är viktigt att hitta en bra balans mellan de två ingredienserna.
  • Lägg på den andra brödskivan.

Skinka, tomat och ost

Klassisk ost- och skinktoast

En riktig klassiker bland toasts och som står sig bra över tid.

  • Lägg på en skiva god skinka på en brödskiva. Den som vill kan bre på ett tunt lager tomatpuré på brödet först.
  • Lägg på en stor tomatskiva.
  • Täck med en god ost. Går bra med det mesta men en bra Grevé slår det mesta. Krydda på med lite oregano innan den andra brödskivan läggs på toppen.