Utflykter vi minns från 2021 – Mörttjärnsberget


Sista dagen i februari vaknade vi till en fantastisk vårdag med klarblå himmel och nästintill vindstilla.  Den här dagen åkte vi till Mörttjärnsberget utanför Långshyttan i Dalarna för att leta efter ett vindskydd som stod på vår lista med möjliga utflyktsmål vi inte besökt tidigare. Nedanför berget längs väg 270 ligger en liten parkering med en informationstavla om ängsmarkerna i anslutning till berget.  Vi fastnar ofta vid sådana tavlor och begrundar historian kring de platser vi besöker. Stigen upp till Mörttjärnsberget är relativt brant och vi hade inte riktigt anpassat klädseln för att gå uppför i vårsolen.

Vandring uppför berget

Halvvägs upp, väldigt lägligt där energin började tryta fanns en stock att sitta på. Där blev vi sittande en stund, drack vatten, njöt av utsikten och justerade klädseln en del.  Efter ytterliggare en bit över hygget tappade vi bort stigen och tog istället sikte på toppen rakt över hygget.

Paus på vägen upp

Väl framme hittade vi ett fint timrat vindskydd med en eldstad framför. Perfekt läge mot söder och med vidsträckta vyer. Här i solen tog vi fram gasolköket och lagade lite frystorkad mat. Inte så avancerat men väder och omgivningen var så fantastiskt att maten smakade bra ändå.

Genom att gå runt toppen av berget kunde vi se horisonten långt borta oavsett vilket väderstreck vi tittade åt. Just den lilla detaljen är något som ger upplevelserna det där lilla extra och något vi inte är bortskämda med i den delen av Gästrikland där vi bor.

Som så många gånger när man tappat bort eller haft svårt att hitta den tänkta stigen på vägen till målet så hittar man den när man går tillbaka.

Vindskydd med utsikt