Våfflor över öppen eld med vårt nya våffeljärn


I början av april i år var det dags att prova vårt nyinköpta våffeljärn. Vi hade köpt ett Hörnell H4 och fått det några dagar tidigare. Att det blev just detta beror på två saker: 1 - Det är av aluminium och är därmed lättare att bära. 2- Vi är grymt nöjda med våra smörgåsjärn från samma tillverkare (Hörnell H1). Vi hade siktat på att åka till Ljusne men väl där var det blåsigt och kallt även om solen sken så vi bestämde oss för att åka vidare till Björntjärn söder om Söderhamn. Björnstjärn är en put and take sjö men är sedan sommaren 2019 stängd för fiske - oklart varför. Runt sjön finns flera grillplatser varav en del även har vindskydd. Vi hade tur och hittade ett ledigt vindskydd med soligt läge och inte allt för mycket vind.

Nygräddad våffla

Våffeljärnet

Våffeljärnet levereras i en svart påse med ett snöre som dras åt runt handtaget. Samma konstruktion som på deras smörgåsjärn och vi tycker nog att själva sättet att stänga är lite märkligt. Man måste lägga snöret runt handtaget och påsen för att sedan dra åt. Det är inte bara att stoppa i och dra åt.

Våffeljärn i fodral

Järnet består av en lagg i aluminium och två stålstänger som handtag. Längst ut i änden av handtaget finns en bygel som kan användas för att hålla järnet stängt. Insidan är uppdelad i fem stycken "hjärtan". 

Hörnell H4 våffeljärn

Vi förvärmde järnet med flytande smör innan vi hällde på mer flytande smör plus smet. Den första våfflan blev inte perfekt men fullt ätbar. Det vi märkte var att temperaturen på järnet är en viktig faktor. För svalt så gick våfflorna sönder och för varmt så brändes de lätt. Ingetdera är väl egentligen någon överraskning. Vi fick ändå sju ätbara våfflor på åtta försök. Och den misslyckade skyller vi på att det var första gången vi lagade våfflor på det här sättet. 

Vi tycker att vi har gjort ett bra köp för de dryga 400:- som järnet kostade oss inklusive frakt.

Kommentar 2021-12-05
Efter att ha använt våffeljärnet ett bra tag kan vi säga att det viktigaste för ett lyckat resultat är att järnet är ordentligt varmt.