Vår erfarenhet av Hällmarks kaffepannor

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Proffsmagasinet

Vi äger två stycken kaffepannor från Hällmark sedan några år. En 3-liters som vi köpte i Luleå 2017 och en mindre på 1,5 liter som köptes året efter. Det finns även en fem-liters modell för den som vill ha en riktigt stor. Den lilla har vi i princip alltid med oss när vi är ute och här kommer våra erfarenheter.

Hällmarks kaffepannor

Hällmarks kaffepannor är tillverkade i tunt rostfritt stål. Vi kör dem alltid i diskmaskinen efter att vi har varit ute. En del reagerar säkert på detta då de tycker att "pannan skall behålla aromen". Vi är inte speciellt snälla mot våra pannor och brukar ofta ställa dem direkt på brinnande ved eller på glöden vilket har gjort att det har fått en rejäl patina. De är tåliga för smällar och vi har hitills inte lyckas ens buckla till dem trots att vi hanterar dem ovarsamt.  Att stålet är tunt ger lägre vikt och därmed krävs det mindre energi för att värma upp själva stålet. Pannorna fungerar även bra på gasolkök.

Handtaget har en liten "ögla" på mitten vilket gör att pannan hänger bra på en krok eller pinne utan att tappa balansen. Vid pipen finns ett antal hål som delvis, men inte helt, hindrar sumpen att följa med då du häller. Förutom via pipen kan ånga pysa ut via ett litet hål i locket.

Hällmarks 1,5 liters kaffepanna invändigt

Hällmarks tre-liters kaffepanna invändigt

Lock med litet hål på Hällmarks lilla kaffepanna

Kaffepannan är lite bullig och tar plats i packningen. Å andra sidan kan man förvara kaffe med mera i pannan vilket gör att platsförlusten inte blir besvärande. När man köper pannan följer det med en svart tygliknande påse med dragsnöre. Påsen är rymlig och det är lätt att få i och ur pannan. Trots frekvent och ovarsam hantering har påsen till vår lilla panna hållit bra och har bara ett litet hål. Vikten inklusive påse är ca 310 gram för 1,5-liters och ca 475 gram för treliters-pannan. 

Hällmarks lilla kaffepanna i medföljande förvaringspåse

Sammanfattningsvis så är vi riktigt nöjda med Hällmarks kaffepannor. Hällmarks treliters-panna använder vi väldigt sällan eftersom vi sällan är fler än fyra som är ute tillsammans men 1,5-liters pannan används desto mer.