Smörgåsjärn

Öppet smörgåsjärn

Kärt barn har många namn: smörgåsjärn, mackjärn eller toastjärn är några namn på denna konstruktion. Smörgåsjärnet finns i många skepnader och varianter. Materialet är vanligen aluminium eller gjutjärn. Aluminium har fördelen att det gör järnet lättare att bära men har nackdelen att det har en smältpunkt på drygt 600 grader. Detta är en temperatur som är möjlig att nå upp till i en intensiv glöd. Vanligast är att järnen har plats för en smörgås men det finns även de som har plats för två. Ofta ingår en liten påse att lägga järnet i efter användandet så ni slipper lorta ner annat som ni har i ryggsäcken.

Smörgåsjärnet har blivit något av vår favorit när vi är ute. En varm toast när man är frusen är aldrig fel om vi säger så. Vi vill gärna dela med oss av några tips och recept som vi tycker är bra.

  • Gör i ordning smörgåsarna innan ni ger er ut. Ärligt talat så kan det bli rätt kladdigt att göra dem ute i naturen.
  • Smörj järnets ena sida med flytande smör, lägg i mackan, häll på mer flytande smör på toppen och stäng.
  • Lägg järnet i elden eller strax ovanför. Var beredd att justera position beroende på hur varmt det är i eldstaden. Öpnna försiktigt efter en stund och se om mackan lossnar. Den bör vara gyllenbrun när den är färdig. Kom ihåg att andra mackan går mycket fortare än den första eftersom järnet då redan är uppvärmt.
  • Ta med någon extra macka. Det är lätt att det smakar gott och då är det bra med någon extra.
  • Ta med två järn om ni är ni fyra eller fler.
Fortsätt gärna att läsa vidare om vad vi fyller våra varma mackor med.