Kolbulle

(0) 0 betyg
0 kommentarer
Sätt betyg/lämna kommentar

Kolbulle

Kategorier: Lunch/middag

Ungefärlig förberedelsetid: 10 minuter

Ungefärlig tillagningstid: 20 minuter

Antal portioner: 4

Kolbulle är en klassiker i våra trakter och kan ofta köpas på marknader. Den påminner lite om fläskpannkaka men innehåller varken mjölk eller ägg. Oftast blir man mätt på en men eftersom det är gott äter man gärna fler. Rätten förbereds med fördel hemma och är lätt både att förbereda och tillaga. Vi vill påstå att receptet ger fler än fyra kolbullar men det beror naturligtvis på hur stora man gör dem.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1/2 kg rimmat fläsk men mängden kan justeras efter smak (vissa använder istället bacon eller rökt fläsk)
  • Smör eller ister att steka i
  • Rårörda lingon

Förberedelser

  • Blanda vatten, mjöl och salt väl
    • Detta görs med fördel hemma. Häll då upp smeten i PET-flaskor som också är lätta att hälla ur.
  • Tärna fläsket

Tillagning

  • Smält en klick matfett i stekpannan
    • Förr använde vi en stekpanna med höga raka kanter men nu använder vi en jägarpanna alternativt en liten Muurikka.
  • Stek fläsk till en kolbulle tills det är genomstekt och börjar få färg
  • Häll på lagom mycket av av smeten
    • Försök att få smeten i ett jämt lager
  • Stek tills kolbullen har färg på undersidan och håller ihop
  • Vänd på kolbullen och stek den andra sidan
    • Snåla inte med matfettet - kolbullen skall bli krispig i kanterna och inte vara "degig"

Servering

  • Serveras med rårörda lingon

Skrivet av: Anonym

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna kommentar