Kategorier: Naturgodis , Fika , Vegetariskt (även lakto-ovo)
Ungefärlig förberedelsetid: 4 timmar
Ungefärlig tillagningstid: 40 timmar
Detta recept ger resulterar i små rabarberbitar med en härlig smakkombination av syra, sötma, kanel och kardemumma. Perfekt att ha med sig ut som tilltugg till kaffet men också som blodsockerhöjare när det behövs.
Ingredienser
- 1kg rabarber
 - 1/2 kg strösocker
 - 1 tsk vaniljpulver
 - 2 tsk mald kanel
 - 2 tsk mald kardemumma
 
Förberedelser
- Dela rabarbern i korta bitar. 5 mm är lagom. Torktiden ökar när bitarna blir längre.
 - Blanda resten av ingredienserna.
 - Häll rabarbern och blandningen i en bunke.
 - Låt stå ca 4 timmar.
 
Tillredning
- Sockerlagen som har bildats silas och kokas upp några minuter. Skumma vid behov.
 - Häll den varma sockerlagen över rabarberbitarna.
 - Täck över bunken och låt stå ett dygn i rumstemperatur.
 
Torkning
- Sila av rabarbern och lägg på galler i torkugn eller på bakplåtspapper i varmluftsugn.
 - Ha luckan till varmluftsugnen på glänt om ugnen tillåter det. Detta så att fukten släpps ut ur ugnen.
 - Torka sedan 6-12 timmar i 50 grader. Avsluta när rabarbern känns lagom. Den skall ha ungefär samma konsistens som russin.
 - Häll upp rabarbern på burkar, förslut och förvara mörkt.
 
Skrivet av: Anonym